Wijn rijpen in betonnen vaten en amforen, het klinkt misschien als een nieuwe trend, maar eigenlijk is het een comeback van een eeuwenoude traditie. Steeds meer wijnmakers kiezen bewust voor deze methode om dichter bij de essentie van wijnmaken te blijven.
Amforen zijn aardewerken kruiken die al duizenden jaren worden gebruikt door de Grieken en Georgiërs voor de productie en opslag van wijn. In Georgië, een van de bakermatten van de wijnbouw, zijn de ‘qvevri’, zoals de kruiken worden genoemd, tot op vandaag een essentieel onderdeel van de wijncultuur.
Die wijncultuur staat bekend als ‘slow winemaking’. De ambachtelijk vervaardigde kruiken geven de wijn een subtiele, minerale toets. Ze zijn uniek in vorm en afwerking en geven de wijn een heel eigen karakter. De natuurlijke wijze waarop de wijn rijpt en ademt is volgens sommige wijnmakers “de meest eerlijke manier van rijpen”.
Betonnen vaten zien er misschien niet zo romantisch uit als houten barriques of amforen, maar ze hebben hun eigen charme. Betonnen vaten bieden een uitstekende temperatuurstabiliteit, wat zorgt voor een rustige en gecontroleerde rijping van de wijn. Bovendien hebben moderne betonnen vaten vaak een coating aan de binnenkant, zodat ze perfect hygiënisch blijven en toch hun ademende eigenschappen behouden.
Betonnen vaten en amforen bieden een aantal voordelen ten opzichte van hout. Beide materialen zijn poreus, wat betekent dat ze zuurstof gecontroleerd doorlaten. Dat proces van micro-oxidatie zorgt voor een zachte rijping van de wijn, waarbij tannines verfijnen en aroma’s zich optimaal ontwikkelen.
Bovendien geven aardewerken vaten, in tegenstelling tot houten vaten, geen aroma af aan de wijn. Enkel de pure expressie van de druif, zonder toetsen van vanille, toast of kruiden, zit in je glas.
Of een wijn nu rijpt in beton of amfoor, beide technieken passen binnen de filosofie van natuurlijke, biodynamische en minimal intervention wines. Wijnmakers die voor deze methode kiezen, streven naar minder interventie en meer natuur. Voor de ene wijnmaker een knipoog naar het verleden, voor de andere een bewuste stap naar meer duurzaamheid en zuiverheid.
Sommelier Lucia kiest de beste wijnen voor je uit, op basis van haar kennis en netwerk. Jij geniet van 100% tevredenheidsgarantie.
Onze wijnmakers zijn unieke mensen met authentieke verhalen, ver weg van de massa-industrie.
Onze wijnmakers concentreren zich op duurzaamheid en kwaliteit.
Rechtstreekse levering tegen de best mogelijke prijs, sommelier Lucia kent alle wijnmakers persoonlijk.
WHOO BV – Minervastraat 4 – Zaventem, B 1930 lucia@WHOOwine.be | +32 479 65 04 32
Ondernemingsnummer: 1008.611.839
Bankrekeningnummer: BE 61 7340 7851 2617