Voordelen van een rivier bij de wijngaard

Vroeger was dit natuurlijk heel handig voor het transport van de wijn, maar een rivier in de buurt van de wijngaard is nu vooral belangrijk omdat deze kan bijdragen aan de kwaliteit van de wijn en de bescherming van de wijngaard! Denk maar aan Bordeaux aan de Gironde, de Côtes du Rhône, de Loire, de Moezel, de Rijn, de Tanaro in Piemonte, de Douro in Portugal en Spanje, …

De rivier heeft namelijk een aantal onzichtbare krachten. Dankzij de stroming van de rivier is de luchtlaag boven de rivier voortdurend in beweging. Dit is superbelangrijk voor de wijngaarden en het levert ook voordelen op.

De meeste wijngaarden liggen aan rivieren

MINDER ZIEKTES
Als het windstil is, zorgt de rivier toch voor een kleine windstroom. Hierdoor kunnen de druiven en bladeren sneller opdrogen en worden ze minder snel ziek. Rond een rivier liggen de wijngaarden gewoonlijk op een helling, zodat het water mooi afvoert van de wijngaard en niet blijft staan. Zo kan de wijnboer ook ziektes in de wijngaard voorkomen.

TEMPERATUURCONTROLE
Door de uitwisseling van temperaturen van het water en de lucht is er nooit een temperatuurshock. Het stijgen en dalen van de temperatuur verloopt dus geleidelijk. In de winter is het water minder koud dan de temperatuur op het land. Zo kan je de wijngaarden rond de rivier beschermen tegen vorst. In de zomer is er water dat verdampt en op de druivenstokken terechtkomt.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven