De beschermengelen van de Italiaanse wijntradities: DOC en DOCG

Italië is trots op zijn wijnen gemaakt van inheemse druiven die telkens perfect samengaan met het terroir van de streek. Het zijn mooie en oude tradities en culturen. De bekendste zijn de Vino Nobile di Montepulciano wijnen, gemaakt van de Sangiovese druif uit Toscane en de Barolo wijnen gemaakt van de Nebbiolo druiven uit Piemonte. Om deze tradities en de kwaliteit van de wijnen te bewaken, werden de DOC- en DOCG-labels in het leven geroepen in de jaren 60.

Wijnlabels

DOC: DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA

DOC-wijnen zijn gemaakt van gespecificeerde druivenrassen, uit een specifiek geografisch gebied, met een maximum opbrengst per hectare en een specifieke productiemethode. Ze zijn herkenbaar aan het blauwe label rond de fles. Een DOC-wijn kan na 5 slechte jaren gedegradeerd worden tot IGT of na 5 goede jaren gepromoveerd worden tot DOCG.

DOCG: DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA

Deze wijnen zijn uniek in hun soort. ‘Garantita’ wil zeggen dat de wijnen gegarandeerd uit een zeer specifiek gebied komen met een betere terroir en dus een superieure kwaliteitsgarantie bieden. Een van de belangrijkste verschillen met een DOC-wijn is dat de opbrengst per hectare lager is. Kenmerkend is ook het veel langer en complexer verouderingsproces vooraleer de wijnen op de markt mogen komen. DOCG-wijnen zijn herkenbaar aan het bruine label rond de fles.

IGT: INDICAZIONE GEOGRAFICA TIPICA

Wijnmakers die graag eens iets anders proberen maar ook kwaliteitswijnen willen maken, kunnen sinds 1992 beroep doen op het IGT-label. De bekendste hier zijn de ‘Super Tuscans’.

Het IGT-keurmerk garandeert de herkomst van de druiven uit een specifieke Italiaanse regio en geeft de wijnmaker een zekere vrijheid in de productiemethode. De IGT-wijnen zijn veelal gemaakt van niet-inheemse druiven.

VINO DA TAVOLA: TAFELWIJN IN HET ITALIAANS

Dit keurmerk geeft uitsluitend aan dat de wijn afkomstig is uit Italië. De wijnmakers mogen druiven van verschillende streken gebruiken. Er zijn geen vastgestelde regels voor het maken van deze wijn. Wat zeker niet per se wil zeggen dat het een slechte wijn is.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven