De kleur van de wijn, het eerste wat je ziet bij het inschenken. Een lichte witte wijn, een intense rode wijn… Maar wat leert die kleur je bijvoorbeeld over de oorsprong of leeftijd van de wijn?
Bovenaanzicht: klimaat & druivenras
Een lichte kleur duidt meestal op een kouder klimaat. De wijn werd gemaakt van druiven met een dunnere schil die daardoor minder pigment bevatten. Groeiden de druiven in een warmer klimaat en hebben ze een dikkere schil? Dan heeft je wijn meestal een donkere kleur.
Zijaanzicht: leeftijd en densiteit
Jonge, jeugdige wijnen met veel potentieel kan je herkennen aan hun dunne waterrand en de intense donkere kern. Wijn met een kleurloze rand is vaak al wat ouder. Hoe geleidelijker de rand van donker naar licht gaat, hoe langer de wijn heeft gehad om te rijpen.
Bij veroudering wordt witte wijn donkerder en bruiner. Een rode wijn wordt dan weer bleker omdat doorheen de rijpingstijd de rode molecules evolueren tot gele. Toch is een rode wijn met lichtere kleur niet per se oud. De kleur is ook afhankelijk van de druif, hoe de wijn gemaakt werd en hoe snel de wijn zich ontwikkeld heeft.
Een dunne, meestal oudere wijn, bevat mooie zuren terwijl wijn die traag afloopt in tranen meestal duidt op een wijn met veel alcohol en suikers.