De invloed van wind in de wijngaard.

De relatie tussen de wind en wijnbouw is complex en fascinerend. Van het vormen van het microklimaat tot het beïnvloeden van de smaak en aroma’s van de wijn, de wind speelt een cruciale rol in elke fase van het wijn maken. Ontdek hier hoe de wind de wijngaard beïnvloedt en uiteindelijk de karakteristieken van de wijn in je glas bepaalt.

1. Microklimaat en terroir

De wind speelt een cruciale rol bij het vormen van het microklimaat en het terroir van een wijngaard. Afhankelijk van de richting, snelheid en frequentie kan de wind de temperatuur, luchtvochtigheid en blootstelling aan zonlicht beïnvloeden. Dit heeft directe gevolgen voor de rijping van de druiven en de ontwikkeling van aroma’s en smaken in de wijn.

2. Verkoelende invloed

Een koele wind kan helpen om de temperatuur in de wijngaard te verlagen, vooral tijdens warme zomerdagen. Dit kan de rijping van de druiven vertragen en de zuurgraad behouden, waardoor de resulterende wijn fris en levendig blijft. In gebieden met een mediterraan klimaat, zoals de Rhône-vallei in Frankrijk, kan de beroemde Mistral-wind bijvoorbeeld een verkoelend effect hebben op de wijngaarden.

3. Drogen van de wijngaard

Een droge wind kan helpen bij het voorkomen van schimmelziekten en het drogen van de druiven na regenval. Dit bevordert een gezonde groei van de druiven en vermindert het risico op rot en schimmel, wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. In gebieden zoals de Douro-vallei in Portugal kan de wind bijvoorbeeld helpen om de druiven na een regenbui snel te drogen, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verminderd.

4. Concentratie van aroma’s

Een constante, zachte bries kan helpen om de druiven droog te houden en de ontwikkeling van complexe aroma’s te bevorderen. Door de lichte beweging van lucht rond de druiventrossen worden de natuurlijke afweermechanismen van de plant geactiveerd, wat resulteert in een diepere concentratie van smaken en aroma’s in de druiven. Dit kan leiden tot wijnen met een rijkere textuur en een intensere smaak.

5. Uitdrukking van terroir

Uiteindelijk draagt de invloed van de wind bij aan de unieke uitdrukking van terroir in de resulterende wijn. De combinatie van specifieke windpatronen, bodemgesteldheid en andere omgevingsfactoren draagt bij aan de individuele karakteristieken van een wijngaard en zijn wijnen. De wijn weerspiegelt dan niet alleen de druivensoort en vinificatie technieken, maar ook de invloed van de wind die door de wijngaard waait, waardoor elke fles een verhaal vertelt van zijn specifieke locatie.

Waarom klinken we?

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven