Het combineren van kaas en wijn.

Wist je dat het combineren van kaas en wijn een eeuwenoude traditie is die teruggaat tot de middeleeuwen? 

Deze smakelijke combinatie heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een kunstvorm, geliefd door fijnproevers en culinaire liefhebbers over de hele wereld. De harmonie tussen de verschillende smaken, texturen en aroma’s van kaas en wijn biedt een unieke en heerlijke culinaire ervaring.

Historische Achtergrond

In de middeleeuwen begonnen monniken in kloosters in Frankrijk en Italië met het maken van zowel kaas als wijn. Ze ontdekten al snel dat bepaalde wijnen en kazen elkaar aanvulden en zo een betere eetervaring creëerden. Deze ontdekking leidde tot het verfijnen van technieken om kazen en wijnen te combineren, waardoor ze de basis legden voor de moderne praktijk van kaas- en wijncombinaties.

Waarom Kaas en Wijn zo Goed Samen Gaan

Er zijn verschillende redenen waarom kaas en wijn zo’n perfecte combinatie vormen:

 1. Smaken: Kaas heeft een breed scala aan smaken, van mild en romig tot sterk en pittig. Wijn, met zijn verscheidenheid aan zoetheid, zuurgraad en tannines, kan deze smaken aanvullen of in balans brengen. Een zachte brie past bijvoorbeeld goed bij een lichte, fruitige witte wijn, terwijl een pittige blauwe kaas perfect samengaat met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes.
 2. Texturen: De textuur van kaas varieert van zacht en smeuïg tot hard en korrelig. De textuur van wijn, hoewel minder tastbaar, heeft een mondgevoel dat varieert van licht en verfrissend tot vol en robuust. Het contrast of de overeenkomst in texturen kan een spannende dimensie toevoegen aan de smaakbeleving.
 3. Aroma’s: Zowel kaas als wijn hebben complexe aroma’s die elkaar kunnen versterken. De geur van een rijpe camembert kan bijvoorbeeld prachtig samengaan met de bloemige noten van een Chardonnay.

Praktische Tips voor het Combineren van Kaas en Wijn

Om optimaal te genieten van kaas en wijn, zijn er enkele tips die je kunt volgen:

 • Lokaal combineren: Vaak werken kazen en wijnen uit dezelfde regio goed samen, omdat ze onder vergelijkbare klimatologische omstandigheden zijn geproduceerd.
 • Evenwicht vinden: Probeer kazen en wijnen van vergelijkbare intensiteit te combineren. Een lichte wijn zal bijvoorbeeld overweldigd worden door een zeer sterke kaas.
 • Experimenteren: Er zijn geen vaste regels, en het plezier van kaas en wijn ligt in het ontdekken van nieuwe en verrassende combinaties. Organiseer een proeverij en probeer verschillende paren om je favorieten te vinden.

Conclusie

De traditie van het combineren van kaas en wijn is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook een culturele ervaring die ons verbindt met het verleden. Door deze kunstvorm te beoefenen, kunnen we genieten van de rijke smaken en aroma’s die generaties lang zijn verfijnd. Dus de volgende keer dat je een kaasschotel samenstelt, vergeet dan niet om ook een goed glas wijn erbij te schenken en te genieten van deze heerlijke en tijdloze combinatie.

Combineer ik kaas beter met witte wijn of met rode wijn?

De vraag of je beter kaas kunt combineren met witte wijn of rode wijn hangt af van de specifieke soorten kaas en wijn die je overweegt. Traditioneel wordt vaak gedacht dat rode wijn beter past bij kaas, maar in werkelijkheid zijn witte wijnen vaak veelzijdiger en kunnen ze beter aansluiten bij een breder scala aan kazen. Hier zijn enkele richtlijnen om je op weg te helpen:

Witte Wijn en Kaas

Voordelen van Witte Wijn:

 • Witte wijnen hebben doorgaans een hogere zuurgraad, wat helpt om de rijkdom en vettigheid van kaas te doorbreken.
 • Ze hebben vaak fruitige en frisse smaken die goed samengaan met zowel milde als sterke kazen.

Aanbevolen Combinaties:

 • Zachte, romige kazen (zoals brie en camembert): Een lichte, fruitige witte wijn zoals Chardonnay of een mousserende wijn.
 • Geitenkaas: Een frisse Sauvignon Blanc.
 • Blauwe kazen: Een zoete witte wijn zoals Sauternes of een Riesling, om de sterke smaken van de kaas in balans te brengen.

Rode Wijn en Kaas

Voordelen van Rode Wijn:

 • Rode wijnen hebben complexere tannines die kunnen bijdragen aan een interessante smaakbeleving met kaas.
 • Ze hebben vaak diepe, rijke smaken die goed samengaan met hardere, meer gerijpte kazen.

Aanbevolen Combinaties:

 • Harde, gerijpte kazen (zoals cheddar en gouda): Een volle rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Merlot.
 • Halfharde kazen (zoals Gruyère en Comté): Een Pinot Noir of een jonge Beaujolais.
 • Blauwe kazen: Hoewel blauwe kazen ook goed samengaan met witte wijn, kunnen ze ook interessant zijn met een zoetere rode wijn zoals Port.

Algemene Tips:

 1. Evenwicht en Intensiteit: Zorg ervoor dat de intensiteit van de wijn past bij de intensiteit van de kaas. Een lichte wijn gaat goed met milde kazen, terwijl een krachtige wijn beter past bij sterkere kazen.
 2. Probeer en Ontdek: Iedereen heeft verschillende smaakvoorkeuren. Het is de moeite waard om verschillende combinaties te proberen om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.
 3. Lokaal Denken: Kazen en wijnen uit dezelfde regio gaan vaak goed samen, omdat ze onder vergelijkbare klimatologische omstandigheden zijn geproduceerd.

Conclusie

Hoewel rode wijn traditioneel vaak wordt gecombineerd met kaas, biedt witte wijn vaak een betere balans en veelzijdigheid voor veel kazen. Uiteindelijk hangt de beste combinatie af van persoonlijke voorkeur en de specifieke kazen en wijnen die je kiest. Probeer verschillende combinaties en geniet van de ontdekkingstocht door de wereld van kaas en wijn.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven