Goede wijn komt van arme grond

“Goede wijn komt van arme grond.” Het klinkt misschien raar, maar het is grotendeels wel waar. Hoe harder de druivenstok moet werken om aan de nodige voedingsstoffen en water te komen, hoe beter. Zo wordt de plant sterker, waardoor de kwaliteit van de druiven beter zal zijn.

Een goede doorlaatbaarheid van het water in de bovenlaag is belangrijk zodat het vocht kan doorsijpelen naar de ondergrond als reserve voor periodes van droogte. Te veel grondwater daarentegen vergroot het risico op schimmels aan de wortels. Een klein watertekort is eigenlijk beter voor een rustige groei en ontwikkeling van de druif.

wijnweetje

Elke wijn krijgt zijn unieke smaak en aroma dankzij de sporenelementen in de bodem die voor de complexe, minerale structuur in de wijn zorgen. Bijvoorbeeld leisteen die rijk is aan mineralen geeft pittige, pikante wijnen.

Zwaardere bodems – zoals leem en klei – geven robuustere wijnen. Krijtachtige gronden met veel kalk brengen gewoonlijk krachtige wijnen voort en zanderige, lossere grond levert rankere, milde wijnen op. Als de druivenplant blootgesteld wordt aan te veel stikstof, gaat deze te veel groeien en aan kwaliteit verliezen Een tekort aan stikstof zorgt dan weer voor minder vruchten aan de plant.

Klimaat, bodem, expositie en ligging zijn natuurlijk interactief. De precieze waarde – of bijdrage – van de bodem aan de wijn kan je dus moeilijk meten. Het is wel belangrijk dat de wijnmaker de bodem gezond houdt om te vermijden dat schadelijke stoffen – die de wijnranken tijdelijk beschermen – permanente schade aan de bodem aanbrengen.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven