5 interessante weetjes over Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc-druif is gekend voor zijn fruitige smaak en frisse zuren.

Smaakt dit naar meer? Pak uit met je Sauvignon Blanc-kennis bij je vrienden dankzij de volgende 5 leuke weetjes.

Geboorteplaats

Bordeaux, Frankrijk, of was het nu de Loire? Tot op vandaag is de herkomst van de Sauvignon Blanc niet zeker.

Deze druif wordt in alle uithoeken van de wereld aangeplant en elk terroir geeft zijn unieke kenmerken aan de wijn.

De mooiste Sauvignon Blanc-wijnen worden gemaakt in de Loirestreek (Sancerre, Pouilly-Fumé en Touraine), in Bordeaux (Graves, Sauternes), Chili, Zuid-Afrika en in Nieuw-Zeeland.

Betekenis naam

De naam van de Sauvignon Blanc is afgeleid van het Franse woord ‘sauvage’. De druivensoort kan namelijk goed in het wild groeien.

Uiterlijk

De Sauvignon Blanc-druif is een witte druif met lichtgroene schil. De trossen hebben kleine druiven die erg vatbaar zijn voor schimmelziektes, dus extra goede zorgen in de wijngaard zijn belangrijk.

Eigenschappen van de wijn

De Sauvignon Blanc-druif geeft een zeer geringe opbrengst, maar groeit krachtig en weelderig. Door zijn wildgroei moet de wijnmaker regelmatig snoeien om groene, onrijpe druiven te vermijden.

De druiven rijp oogsten is een must voor een heerlijke smaak – zoniet krijgt de wijn een groene, wrange smaak. De Sauvignon Blanc is heerlijk fris en gekend om zijn zalige, exotische aroma’s, fruitige smaak en frisse zuren.

In Bordeaux wordt Sauvignon Blanc vaak geblend met Sémillon. Deze druif is iets zoeter en geeft de wijn een sappige en vollere smaak met veel exotische aroma’s.

Perfect match

Door hun frisse karakter zijn Sauvignon Blanc-wijnen perfect als aperitief. Deze wijn is ook overheerlijk bij mosselen en frisse slaatjes met bijvoorbeeld geitenkaas en tomaat.

Hier kan je dus deze basisregel toepassen: lichte, frisse wijnen passen bij lichte, frisse gerechten. Je kan afwerken door een smaaktoets van je wijn terug te laten komen in je gerecht. Bij Sauvignon Blanc kan dit door een beetje munt aan je salade toe te voegen.


Proef onze Sauvignon Blanc-wijnen

Meteen eens proeven? Ontdek heerlijke Sauvignon Blanc-wijn in de WHOOwine Shop.

La Quille Blanc – Familie Perromat

Een zonnige, witte wijn voor mooie momenten. Verfrissend en zacht, met tonen van citrus en witte bloemen en een subtiele minerale afdronk.

Bordeaux Wit – Château des Antonins

Eenmaal ruiken en ik was verkocht, de smaak bevestigt! Perfecte witte wijn voor je zomerse feestjes, fris met een mooie, volle smaak met een heerlijke lange afdronk

Wist je dat de Sauvignon Blanc-druif behoort tot ‘Edele 6'? Ze is één van de zes druivensoorten die gebruikt worden om ongeveer 80% van de wijnen wereldwijd te produceren.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven