Griekenland, amforen en de basis van onze hedendaagse wijncultuur

Wist je dat de Griekse wijncultuur de basis vormt voor onze hedendaagse wijncultuur?

Amforen zorgen voor pure wijn

Een amfoor geeft, in tegenstelling tot een eikenhouten vat, geen smaak af. Het zuivere fruit blijft bewaard, er is alleen een subtiele zuurstofuitwisseling die de wijn soepeler, verfijnder en homogener maakt. 

 

Griekenland en de basis van onze hedendaagse wijncultuur

Het verhaal van het maken van wijn in Griekenland gaat duizenden jaren terug tot in de oudheid. De oude Grieken geloofden dat wijn een geschenk van de goden was en gebruikten het bij religieuze ceremonies, sociale bijeenkomsten en zelfs als medicijn. Het vroegste bewijs van het maken van wijn in Griekenland dateert uit de Neolithische periode, ongeveer 6500 jaar geleden.

Het maken van wijn in het oude Griekenland gebeurde voornamelijk met de hand, waarbij houten vaten en kleivaten werden gebruikt om de wijn te fermenteren en op te slaan. De Grieken ontwikkelden ook een aantal technieken om de kwaliteit en smaak van hun wijnen te verbeteren, waaronder het snoeien van druivenranken en het mengen van verschillende druivensoorten.

De invloed van de Grieken op het maken van wijn is nog steeds zichtbaar. Veel moderne Griekse wijnmakers blijven traditionele methoden gebruiken, zoals het met de hand oogsten van hun druiven en het fermenteren van hun wijnen in amforen van klei. Griekse wijnmakers gebruiken ook inheemse druivensoorten, zoals Assyrtiko en Xinomavro, die al eeuwenlang in Griekenland worden verbouwd en uniek zijn voor de regio.

Verder hebben de Grieken ook het begrip terroir ingevoerd, het idee dat de kenmerken van een wijn bepaald worden door de specifieke omgeving waarin de druiven groeien. Dit concept is nog steeds belangrijk in de moderne wijnbereiding en veel Griekse wijnmakers besteden er veel zorg aan dat hun druiven onder de ideale omstandigheden worden verbouwd om de best mogelijke wijnen te produceren.

Kortom, het maken van wijn heeft een lange en rijke geschiedenis in Griekenland, en de technieken en tradities die door de oude Grieken zijn ontwikkeld, blijven tot op de dag van vandaag van invloed op het moderne wijnmaken.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven