Waarvoor dient de ziel van een fles wijn?

De ziel van een fles wijn is de ronde instulping onderaan de fles. Deze heeft een aantal praktische functies.

Residu

De smalle ruimte rondom de ziel vangt het residu of bezinksel van de wijn op. Vooral wijnen die kunnen verouderen, hebben een residu. Als je de wijn niet lang kan bewaren, dan is een diepe ziel eigenlijk onnodig. Daarom heeft bijvoorbeeld een roséwijn bijna nooit een diepe ziel, tenzij bewust hiervoor gekozen is voor de look van de fles of vanuit andere marketingoverwegingen.

Stabiliteit

De stabiliteit van de fles verbeteren.

Stockeren

Handig bij het opslaan of stockeren van de wijn. Door de hals van de fles in de ziel van de volgende te leggen, bespaart de wijnboer ruimte in de wijnkelder.

Verdelen van de druk

Verdelen van de druk door de holle bodem. De ziel komt dus goed van pas bij het maken van mousserende wijnen en champagnes, omdat deze rijpen met een flinke druk op de fles. Je kan het vergelijken met gasflessen of spuitbussen: die hebben vaak ook een holle onderkant.

Hoe dieper de ziel van de fles, hoe beter de wijn?

Flessen met een diepere ziel zijn duurder in aankoop voor de wijnboer en worden dus meestal gebruikt voor de betere wijnen die je ook kan bewaren. Dat betekent niet dat je meteen te maken hebt met een kwaliteitswijn, want hier spelen eveneens de ligging, verzorging van de wijngaard en het talent van de wijnboer een belangrijke rol.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven