De ziel van een fles wijn is de ronde instulping onderaan de fles. Deze heeft een aantal praktische functies.
De smalle ruimte rondom de ziel vangt het residu of bezinksel van de wijn op. Vooral wijnen die kunnen verouderen, hebben een residu. Als je de wijn niet lang kan bewaren, dan is een diepe ziel eigenlijk onnodig. Daarom heeft bijvoorbeeld een roséwijn bijna nooit een diepe ziel, tenzij bewust hiervoor gekozen is voor de look van de fles of vanuit andere marketingoverwegingen.
De stabiliteit van de fles verbeteren.
Handig bij het opslaan of stockeren van de wijn. Door de hals van de fles in de ziel van de volgende te leggen, bespaart de wijnboer ruimte in de wijnkelder.
Verdelen van de druk door de holle bodem. De ziel komt dus goed van pas bij het maken van mousserende wijnen en champagnes, omdat deze rijpen met een flinke druk op de fles. Je kan het vergelijken met gasflessen of spuitbussen: die hebben vaak ook een holle onderkant.
Flessen met een diepere ziel zijn duurder in aankoop voor de wijnboer en worden dus meestal gebruikt voor de betere wijnen die je ook kan bewaren. Dat betekent niet dat je meteen te maken hebt met een kwaliteitswijn, want hier spelen eveneens de ligging, verzorging van de wijngaard en het talent van de wijnboer een belangrijke rol.
Sommelier Lucia kiest de beste wijnen voor je uit, op basis van haar kennis en netwerk. Jij geniet van 100% tevredenheidsgarantie.
Onze wijnmakers zijn unieke mensen met authentieke verhalen, ver weg van de massa-industrie.
Onze wijnmakers concentreren zich op duurzaamheid en kwaliteit.
Rechtstreekse levering tegen de best mogelijke prijs, sommelier Lucia kent alle wijnmakers persoonlijk.
WHOO BV – Minervastraat 4 – Zaventem, B 1930 lucia@WHOOwine.be | +32 479 65 04 32
Ondernemingsnummer: 1008.611.839
Bankrekeningnummer: BE 61 7340 7851 2617