Wat is het verschil tussen prosecco en champagne?

Beide vertrekken van een basis als gewone witte wijn en eindigen als heerlijk parelende drankjes. Dat is ongeveer het enige wat ze gemeen hebben.

Champagne of prosecco

Champagne

Champagne mag alleen in de Franse Champagnestreek gemaakt worden.

  • Druivensoort: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
  • Handpluk
  • Typische geur: Toast en boter
  • Méthode champenoise: De tweede gisting op de fles, door toevoeging van gist en suiker. De gist reageert met de suiker – het breekt de suiker af – en zo krijg je een natuurlijke bubbel: het perlage van de wijn.

Het type champagne wordt bepaald door het toevoegen van de ‘liqueur d’expédition’ tijdens de dosage. Dit is een mengsel van suiker en wijn die na de ‘dégorgement’* van de fles wordt aangevuld om het verlies te compenseren. Hoe meer suiker, hoe zoeter de champagne. Van droog naar zoet: Extra brut – Brut – Sec – Demi-sec – Doux.

* Dégorgement is het moment waarop de gist uit de champagnefles wordt verwijderd.

De champagne moet minimum 15 maanden rijpen op zijn lies – de gist in de fles – vooraleer de champagne op de markt mag komen.

Wist je dat:
De Champagnestreek de enige streek is waar ze witte en rode wijn mogen mengen om rosé champagne te verkrijgen?

Prosecco

Prosecco mag alleen in de Italiaanse wijnstreek Veneto gemaakt worden.

  • Druif: Glera
  • Handpluk: niet verplicht, maar wel een aanrader als je op zoek bent naar kwaliteit.
  • Typische geur: Appel en peer
  • Methode Charmat of Metodo Italiano: De tweede gisting in een autoclaaf tank door toevoeging van gist en suiker. De gist reageert met de suiker – het breekt de suiker af – en zo krijg je een natuurlijke bubbel: het perlage van de wijn.

Het moment waarop ze de 2e gisting stopzetten door afkoeling van de autoclaaf bepaalt het soort prosecco: wachten ze niet lang, dan blijft er nog meer suiker over en wachten ze langer, dan blijft er steeds minder suiker over. Van zoeter naar minder zoet: Brut – Extra Dry – Dry.

Prosecco kan heel snel gemaakt worden, maar dan hebben de bubbels niet de tijd om te verfijnen en ontstaat een grove bubbel die vaak hoofdpijn veroorzaakt. Ga op zoek naar kwaliteitsproducenten die de tijd nemen om een kwalitatief product te produceren. Kwalitatieve prosecco: minimum 4 weken in de autoclaaf en dan nog eens 3 maanden op de fles.

Wist je dat champagne waarbij ze enkel de witte Chardonnay-druif gebruiken ‘Blanc de Blanc’ wordt genoemd ?

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven