Wat zegt de kleur van de fles wijn?

Hoe herken je een goede wijn uit het grote aanbod? En nog belangrijker, hoe weet je of deze wijn je zal smaken? Ik licht alvast een tipje van de sluier op. In deze blog ontdek je dat de fles zelf je al heel wat kan vertellen. Onderstaande 3 aandachtspunten helpen je op weg.

wijn onderkant fles

1. De onderkant van de fles

Hol?

De holle onderkant van een wijnfles is er om bezinksel op te vangen bij het uitschenken.  Het bezinksel ontstaat bij wijnen die bijna niet gefilterd worden of bij wijnen die verouderenDe wijnmaker kiest vaak een fles met een holle onderkant omdat het esthetisch mooier oogt en omdat hij zelf de kwaliteit van de fles in de verf wil zetten.

Plat?

Een wijn die je jong moet drinken, die heeft geen holle onderkant nodig.

2. Het gewicht van de fles

Dik glas?

Om de wijn beter te beschermen, worden de kwalitatief betere wijnen vaak in duurdere flessen van dikker glas gebotteld. Bij champagne en andere mousserende wijnen kan je ervan uitgaan dat deze altijd in stevige flessen zitten, omwille van de hoge druk in de fles.

Dun glas?

Je zal goedkopere wijnen terugvinden in minder dure flessen van dunner glas. Dit komt omdat de wijnmaker vooral grote volumes wijn produceert met minder focus op kwaliteit en dus weinig marge heeft op een fles. Hij kan de kosten drukken door goedkopere flessen en een lagere transportkost.

3. De kleur van de fles

Donker glas?

Dan heb je meestal te maken met een bewaarwijn. Gekleurde flessen zorgen namelijk, net zoals een zonnebril, voor bescherming tegen de zon, zodat de wijn niet oxideert en de smaak van de wijn behouden blijft. Bewaarwijnen zijn ook meestal rijker van smaak.

Doorzichtig glas?

Dat betekent dat het een fruitige, verfrissende wijn is die je meteen kan drinken. Wijn in een doorzichtige fles is niet bedoeld om lang in je kelder te laten liggen. 😉

 

SMAAKT DIT NAAR MEER?  Ik help je het etiket bestuderen. Wat kan je daar allemaal uit afleiden? Wat zegt het alcoholpercentage over de wijn? Ook leg ik je graag uit wat het verschil nu is tussen een schroefdop, een natuurlijke kurk en een synthetische kurk en wat dit betekent voor de wijn. Wil je weten hoe de prijs van een wijn tot stand komt? Ik onthul waarom er zo grote prijsverschillen zijn. Je ontdekt dit – en nog veel meer – in onze WHOOwine blog. 

“Wist je dat de fles in feite aangeeft wat de strategie van de wijnmaker is? Het is altijd een kwalitatieve en economische afweging.”

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven