Decanteren of karafferen?

Wat is het verschil tussen het decanteren en karafferen van rode wijn?
Decanteren en karafferen is eenvoudig gezegd het overgieten van wijn uit de fles in een karaf, dezelfde handeling dus maar met een ander doel.

Decanteren doen we in een lange, smalle karaf met oudere wijnen om bezinksel van de wijn te scheiden. Zet de fles een dag op voorhand recht zodat het bezinksel naar de bodem van de fles gaat. Decanteer de wijn heel voorzichtig want oude wijnen zijn erg delicaat en verliezen smaak, geur en kleur als ze te veel zuurstof krijgen. Je kan een kaars onder de fles zetten zodat je goed kan zien wanneer het bezinksel komt.

Karafferen doen we in een brede karaf met jongere wijnen zodat de wijn met veel zuurstof in contact komt en zo ronder en zachter van smaak wordt. Met het karafferen versnel je eigenlijk het verouderingsproces, open je de wijn en maak je de tannines zachter.

TIP: Hoe lang op voorhand karaffeer je best een fles rode wijn?

Bijna elke rode wijn zal beter worden bij het karafferen. Bij de meeste rode wijnen volstaat een half uur om ook eventuele muffe geurtjes en scherpe aroma’s te verwijderen.

Vanaf een uur worden de tannines zachter in de mond. Krachtige wijnen met veel tannines karaffeer ik meestal twee uur voor het drinken. Wijnen met veel tannines zijn bijvoorbeeld wijnen die een langere maceratietijd hebben, minimum een jaar gerijpt hebben op houten vaten en gemaakt zijn van druiven met veel tannine in de schil zoals Tempranillo, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Syrah.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven