Een jaar in de wijngaard

Elk seizoen draagt zijn steentje bij aan de wijn in je glas. Ontdek hoe de wijngaard evolueert gedurende elk seizoen.

Een jaar in de wijngaard

Winter

De eerste stap in de biologische cyclus van de wijnstok: een periode van rust en snoei. Als je de wijnstok op de juiste manier snoeit, zal de plant zijn energie niet verspreiden in groeiende bladeren en takken. De plant concentreert zich dan op het verkrijgen van druiven vol smaak.

Lente

Kiemend gras en kruiden bloeien tussen de wijnstokken en kondigen de lente aan. In de lente breken de knoppen open. Zodra de temperatuur stijgt, worden de insecten wakker. Gunstige insecten, zoals het  lieveheersbeestje, zijn gretige eters van veel ongedierte in de wijngaard.

Zomer

Plots schieten de wijnranken omhoog. Regelmatig snoeien is nu belangrijk, zodat de zon de druiven kan laten rijpen. De focus gaat naar het uitdunnen van de wijnranken. Hoe minder trossen per wijnstok, hoe beter de kwaliteit van de druiven, waardoor ze meer smaak en aroma hebben. Oogst van de druiven voor witte wijn en de vroegrijpe rode druiven.

Herfst

Oogst van de laatrijpe rode druiven. Na de pluk veranderen de wijnstokken van kleur en verliezen beetje bij beetje al hun bladeren. In deze periode stopt de plant met groeien en begint hij zich voor te bereiden op de rustperiode.

Wist je dat…

De oogst is het best wanneer de druiven perfect gerijpt en vol aroma’s zijn. Dat betekent een perfect evenwicht tussen zuren en suikers. Geduld is hier van groot belang. Het risico op onweders en verlies van oogst hoort erbij, vooral in streken dicht bij de kust en het gebergte. Het geduld wordt beloond, want rijpe druiven zorgen voor betere wijn die mooi in balans is en vol van smaak en aroma.

 

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven