5 interessante weetjes over Chardonnay

Chardonnay-wijn, soms heerlijk fris, soms vol en romig. Hoe komt het dat die aroma’s kunnen verschillen?

Je wordt een Chardonnay-expert dankzij de volgende 5 weetjes over de Chardonnay-druif. ūüėČ

Chardonnay-druiven

Geboorteplaats

Frankrijk, Bourgogne. Het druivenras Chardonnay heeft een zeer goed aanpassingsvermogen als het gaat om de bodem en het klimaat (terroir). Daarom kan je ze bijna in elke wijnstreek vinden.

Betekenis naam

Chardonnay is de naam van een dorpje in de Franse streek Bourgogne. Synoniem: Morillon Blanc. Chardonnay wordt soms verward met Chablis. Chablis is echter geen druif, maar de naam van een wijn uit Bourgogne gemaakt met de Chardonnay-druif.

Uiterlijk

Heeft een dunne schil, is vroeg rijp en levert hoge opbrengsten.

Eigenschappen van de wijn

Chardonnay is lichtgeel van kleur met soms groene reflecties en heeft veelzijdige aroma’s.

De aroma’s zijn afhankelijk van het klimaat.¬†Hoe kouder het klimaat, hoe frisser de aroma’s,¬†bijvoorbeeld groene appel, witte bloesem en citroen. Hoe warmer het klimaat, hoe zwoeler de aroma’s,¬†bijvoorbeeld mango, passievrucht en limoen. Ook is¬†de zuurgraad lager.

Op hout gerijpte Chardonnay is goudkleurig, heel vol en romig in de mond en heeft een extra vanille-aroma. Deze wijn ontwikkelt nog mooi en kan je meestal langer bewaren.

Perfect match

Jonge Chardonnay, niet op hout verouderd:¬†Heel breed inzetbaar, maar vooral heerlijk bij schaaldieren, zoals oesters, mosselen, coquilles, …¬†De frisheid van de wijn is ook een goede match met gefrituurde gerechten.

Romige Chardonnay, op hout verouderd: Serveer deze wijn bij iets rijkere gerechten, zoals eggs benedict. Ook ongelooflijk lekker bij gegrilde kreeft of ravioli van pompoen.

 

Proef onze Chardonnay-wijnen

Meteen eens proeven? Bestel heerlijke Chardonnay-wijn in de WHOOwine Shop.

Gabrielle ‚Äď Savary de Beauregard

Super wijn, fantastisch om te serveren als aperitief! De fijne minerale toets en exotische tonen passen ook perfect bij de oosterse keuken.

Langhe Chardonnay Buyet ‚Äď Franco Conterno

Volle wijn die altijd past. Start met een aperitiefje en neem de fles mee aan tafel bij een lekker stukje kip of vis.¬†Open indien nodig een tweede fles. ūüėČ

Chardonnay-wijnen

Wist je dat de Chardonnay-druif de 4e meest aangeplante druif ter wereld is?

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven