Wat is duurzame wijn?

Iedereen heeft de mond vol van duurzaamheid. In het geval van WHOOwine mag je dat zelfs heel letterlijk nemen, want wij kiezen heel bewust voor duurzame wijn en wijnmakers die werken met respect voor de natuur.

img-lucia-wijn

Puur natuur

Maar wat maakt een wijn nu precies ‘duurzaam’ en ‘biologisch’? Laten we beginnen bij het begin: de druiven. Die worden op natuurlijke wijze geteeld. Lees: niet preventief, elke twee weken besproeid met sterke en chemisch schadelijke stoffen. Maar wel beredeneerd. Net genoeg en alleen wanneer het nodig is om de plant te beschermen. Met het product dat het minst schadelijk is voor de bodem, de plant, de druif… en de mens.

Tip: Zie je onderweg naar vakantie een wijngaard met veel bloemetjes en gras tussen de wijnranken? Bingo! Hier zorgen planten en insecten voor een natuurlijke bescherming en sproeit de wijnmaker zo min mogelijk.

Dry farming

Een ander belangrijk aspect van duurzame wijnbouw is dry farming. Zeg maar, het niet irrigeren van de wijngaard. Door veel minder water te gebruiken (win) moeten de planten zelf op zoek naar water in de bodem. Dat kost hen kracht, maar resulteert wel in sterkere planten én betere druiven (win-win).

Kwaliteit boven kwantiteit

Met de hand een extra snoeiselectie doen en de druif pas plukken als ze helemaal rijp is, zorgt voor veel meer smaak en betere wijn. Resultaat: het is niet nodig om extra smaakstoffen toe te voegen. Alle WHOOwine-wijnmakers gebruiken trouwens uitsluitend hun eigen druiven, in tegenstelling tot domeinen waar aan massaproductie gedaan wordt met goedkope, te vroeg geplukte restdruiven die uit heel Europa komen (en dus veel kilometers afleggen).  

 

Recycling en hernieuwbare energie

Tot slot zetten we ook graag onze wijnbouwers – letterlijk – in het zonnetje die hun eigen hernieuwbare energie produceren (tot wel 80%) om hun wijnen te maken. En allemaal kiezen ze voor natuurlijke kurk, of kurk en schroefdoppen van recycleerbaar materiaal om hun nectar te bottelen. 

100% tevredenheidsgarantie

“Hoe zeker ben ik dat de wijn die ik bestel bij WHOOwine natuurlijk is?” Heel zeker! Ik ken alle wijnmakers persoonlijk en kan dus garanderen dat aan alle voorwaarden die je hierboven gelezen hebt, voldaan is.

Ben je om de een of andere reden toch niet helemaal tevreden met de kwaliteit? Dan kan je me contacteren en we vinden samen een oplossing!

Franco Conterno

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven