Fotosynthese: zo groeien druiven

Fotosynthese, wat is dat eigenlijk? Dankzij licht zet de plant CO2 uit de lucht om in suikers en zuurstof via zijn bladgroen. De zuurstof verlaat grotendeels het blad, terwijl de suikers dienen als energiebron voor de plant. Hierdoor kan de druivenplant groeien en bloeien.

Kwaliteit van de druiven: De groei en bloei van de druivenstok bepaalt de kwaliteit van de druiven. Als de plant groeit, trekken sapstromen met mineralen via de wortels naar de bladeren en vruchten. De plant krijgt uitlopers en bloemetjes. De bloemen raken bevrucht en zetten zich om in groene en harde druifjes. In de rijpingsperiode ontwikkelen deze zich tot echte druiven en veranderen ze van kleur.

Gecontroleerd snoeien: De druivenstok focust eerst op nieuwe bladgroei, maar je wil natuurlijk niet dat alle energie gaat naar de groei van lange uitlopers met blad. De wijnmaker moet dus regelmatig zijn wijngaard controleren en tijdig snoeien om de gezondheid en rijping van de druiven te stimuleren. Hoeveel bladeren de wijnmaker laat zitten, hangt af van het klimaat en de plantdichtheid.

Invloed van het klimaat: Het is voor een wijnmaker steeds wikken en wegen. In een licht en warm gebied is er veel zonlicht. Laat de wijnmaker te veel bladeren aan de wijnstok? Dan loopt hij misschien het risico op een te hoge suikerproductie. Is er daarentegen te weinig bladschaduw door veel te ontbladeren? Dan is er voor de druiven niet voldoende bescherming tegen zonnebrand en uitdroging.

In een donkerder en koeler gebied laat de wijnmaker meer bladeren aan de wijnstok om voldoende suikers aan te maken. Als er te veel schaduw is, kunnen de druiven minder goed rijpen.

Kortom: De wijnmaker gaat steeds op zoek naar de juiste balans in zijn wijngaard om een optimale kwaliteit van zijn druiven te garanderen.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven