5 interessante weetjes over Sangiovese

De rode Sangiovese-druif is een van de Italiaanse koningsdruiven! Word een Sangiovese-expert dankzij de volgende 5 leuke weetjes.

Geboorteplaats

Zuid-Italië. De Sangiovese-druif is een van de oudste en meest vooraanstaande druivenrassen in Italië. Ze ligt aan de basis van de meest edele wijnen in Toscane, zoals Chianti, Brunello en Vino Nobile di Montepulciano.

De Sangiovese-druif is een inheemse, Italiaanse druif. Soms kan je ze ook terugvinden in Roemenië, Argentinië, Californië en Australië.

Betekenis naam

Sangiovese betekent letterlijk ‘bloed van Jupiter’, de belangrijkste God van de Romeinen. Deze naam toont dat het een druif is met een heel rijke geschiedenis.

Uiterlijk

Deze rode druif is donker violetkleurig, het is een moeilijke en laatrijpe druif die heel veeleisend is. Zowel een juiste omgeving, als veel kennis en ervaring van de wijnmaker zijn nodig om een lekkere wijn met deze druivensoort te maken.

Eigenschappen van de wijn

Sangiovese-wijnen zijn meestal lichter van kleur, maar wel krachtig met aroma’s van zwarte kersen en specerijen. Bij oudere wijnen vind je ook aardse tonen terug.

Ze hebben een hogere aciditeit en veel tannines. De structuur is meestal mooi en complex. Een goed gemaakte Sangiovese-wijn kan mooi verouderen.

Perfect match

Wijnen gemaakt met de Sangiovese-druif zijn – dankzij hun fijne aciditeit – overheerlijk bij pittige gerechten met tomaten.

Je kan ze ook combineren met de beroemde Toscaanse klassieker, Bistecca alla Fiorentina. Het eiwit in het vlees maakt de tannines milder.

Oudere Sangiovese-wijnen met subtiel geëvolueerde aroma’s passen perfect met wild- en truffelgerechten.

 

Proef onze Sangiovese-wijnen

Meteen eens proeven? Ontdek heerlijke Sangiovese-wijn in de WHOOwine Shop.

Rosso di Montepulciano – Gattavecchi

Deze heerlijke rode wijn is perfect op dronk en mooi verfijnd. Geniet van de aroma’s van rijp, rood fruit en droom weg naar de Italiaanse zon.

Vino Nobile di Montepulciano – Gattavecchi

Een nobele wijn voor speciale momenten, perfect bij een feestmaal. Of geniet gewoon zo van de heerlijke complexe aroma’s en mooie afdronk.

Sangiovese

Wist je dat wereldwijd 4 van de 10 beroemdste Italiaanse wijnen worden gemaakt met de Sangiovese-druif?

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven