Wijntechniek: hoe beïnvloeden eiken vaten de wijnaroma’s?

Er zijn twee heel belangrijke wijntechnieken ontstaan in de Bordeaux wijnstreek die nu wereldwijd gebruikt worden om lekkere wijnen te maken. De ene techniek is het assembleren van wijnen, de andere techniek is het rijpen van wijn op eiken vaten. In deze blog leg ik je graag uit hoe wijnmakers de aroma’s van hun wijnen beïnvloeden door het gebruik van houten vaten.

Eikenhout laat zuurstofuitwisseling toe via microporiën. Die uitwisseling van zuurstof is net voldoende om de wijn zachter en ronder te maken zonder dat hij slecht wordt en oxideert. Hout geeft – net zoals de schil en de pitten van de druif – tannines af die de wijn structuur en bewaarkracht geven. De aromatische stoffen in het hout schenken bovendien romigheid aan de wijn (vanilletoets).

Afhankelijk van de productiemethode van de vaten, kunnen ze eveneens geroosterde en gekarameliseerde aroma’s afgeven aan de wijn. Net als bij thee wordt de smaak van het eikenextract verminderd bij elk hergebruik. De wijnmaker kan dus de smaak van de wijn beïnvloeden door oude of nieuwe houten vaten te gebruiken. Ook de grootte van het wijnvat kan een impact hebben op de smaak van de wijn. Bij grotere vaten is er proportioneel minder hout en zuurstof ten opzichte van de hoeveelheid wijn, waardoor de wijn minder snel beïnvloed wordt.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven