Hoe smaakt witte Silvaner-wijn?

Ben je fan van een fruitige, sappige, ronde witte wijn? Dan is deze druivensoort zeker iets voor jou! De Silvaner-druif is voor de meesten een onbekende druif.

Ik leerde ze kennen toen ik 12 jaar geleden mijn Duitse man ontmoette en op restaurant in het Duitse Franken een groot glas witte Silvaner-wijn kreeg. Je weet wel, het typische wijnglas met een dikke, groene voet…  😉

Ontdek meer over de Silvaner-druif dankzij deze 5 weetjes. Smaakt dit naar meer? Proef meteen onze verfijnde Silvaner-wijnen, WHOO!

Geboorteplaats

Oostenrijk, maar vandaag is deze druivensoort het meest bekend in Duitsland. Al sinds de 16e eeuw is de Silvaner een typische specialiteit van de wijnstreek Franken in Duitsland.

Ze komt ook voor in het Duitse Rheinhessen, in de Elzas in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Australië en Zuid-Afrika.

Betekenis naam

Onbekend. Er was lang een vermoeden dat de naam verwijst naar Transsylvanië, maar de Silvaner zou daar de zeer strenge winters niet overleven.

Uiterlijk

De druif is rond en middelgroot met een groene kleur en bruine spikkels. Ze verkleurt naar goudgeel tijdens het rijpingsproces.

Eigenschappen van de druif en wijn

Silvaner is vroeg rijp en productief, maar zeer vorstgevoelig. Een goede bodem is belangrijk, want droge of stenige bodems zijn meestal niet geschikt.

Wijnen gemaakt met de Silvaner-druif hebben een medium body en zijn sappig en vol van smaak met lichte zuren en aardse tonen.  De terroir komt heel goed tot uiting.

Perfect match

Deze fijn gestructureerde, sappige wijnen passen perfect bij lichte salades met schaaldieren of een stukje gestoomde zalm.

Traditioneel drinken ze in Duitsland hun Silvaner-wijn bij een gerecht met witte asperges.


Proef onze Silvaner-wijnen

Meteen eens proeven? Ontdek heerlijke Silvaner-wijn in de WHOOwine Shop.

Silvaner Trocken – Zehnthof Luckert

Een zeer mooie, pure wijn. Lekker vol en rond, elegant en fruitig in de mond. Een ware ontdekking en puur genieten! De perfecte wijn voor bij je aperitiefmoment.

PREMIUM Maustal Silvaner – Zehnthof Luckert

Een topwijn van een unieke wijngaard. Fruitig en rond met de nodige complexiteit. Een beetje het gevoel zoals gaan eten in een sterrenrestaurant. 😉

Wist je dat in het midden van de 19e eeuw Silvaner het belangrijkste Duitse druivenras was? Een op de twee wijnstokken was Silvaner.

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven