Champagne Joly
Troissy, Épernay, Vallée de Marne, Frankrijk
Een vorm van levenskunst
Het wijnhuis ‘Joly Champagne’ is een familiebedrijf dat van generatie op generatie is doorgegeven. Knowhow in traditie, creatie en moderniteit maken deel uit van hun filosofie om een champagne van topkwaliteit te verkrijgen.
In 1953 werd het champagnemerk Joly opgericht door Gilbert en Annette Joly en hun ouders. Vandaag wordt de boerderij gerund door Remy en Patricia, samen met hun kinderen Aurélien en Maximilien die hun studie Wijnbouw en Oenologie aan het Lycée Viticole d’Avize afmaakten. Marie, de vrouw van Aurélien, is ook gebeten door de ‘champagnemicrobe’ en maakt deel uit van de 4e generatie van het champagnehuis. Tijdens het proeven kan iedereen de kwaliteit en professionaliteit herkennen waarmee champagne van dit wijnhuis wordt gemaakt.
Fijne bubbels met de beste druiven
Joly Champagne heeft 14 ha wijngaarden verdeeld over 45 kleine percelen gelegen in de heuvels van de dorpen Troissy, Chatillon-sur-Marne en Mareuil-le-Port. Ze telen 3 druivensoorten die eigen zijn aan het champagnegebied: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Pinot Meunier vertegenwoordigt 75% van het totaal van hun wijngaard. Dit type wijnstok zorgt voor een fruitige wijn met een grote delicatesse.
100% handpluk
De familie Joly maakt enkel champagne van hun eigen druiven. Hun druiven worden afzonderlijk geperst in de traditionele pers. Per druivensoort, maar ook volgens de hellingen en zelfs de percelen waarvan ze afkomstig zijn (jonge en oude wijnstokken worden bijvoorbeeld gescheiden). De druiven moeten volledig intact zijn vooraleer ze worden geperst. Dit is de reden waarom de druiven met de hand worden geplukt.
“Deze familie heet niet voor niets ‘Joly’. Het zijn ook ongelooflijk mooie, lieve en gastvrije mensen die op een prachtige manier omgaan met hun land en traditie. En ze maken natuurlijk de lekkerste champagne!”
– Lucia
Normaal gesproken doen ze 4 persen per dag, wat gelijk staat aan ongeveer 16.000 kg druiven. De traditionele wijnpers is een teken van kwaliteit aangezien al het werk met de hand wordt gedaan (laden, mengen en lossen). De champagnes worden in kelders bewaard voor minimum 18 maanden tot wel 3 jaar voor ze verkocht worden.
De familie Joly geeft altijd de nodige liefde en passie zodat de wijnstok het beste van zichzelf geeft. Dit levert al 5 generaties lang een champagne van topkwaliteit op.