Vini Baldi
COSTIGLIOLE D’ASTI – PIEMONTE – ITALIË
Pure Italiaanse topkwaliteit
De familie Baldi maakt sinds 6 generaties pure topwijnen aan de voet van hun kasteel op de Burio-heuvel. Ze laten de smaken van de druiven tot hun recht komen zonder al te veel manipulaties in de kelder en met een 100% biologische teelt. De smaak van de wijnen verandert van jaar tot jaar, in harmonie met de natuur eromheen.
De familie Baldi woont en werkt op het land van de kleine heuvel van Burio sinds het midden van de 19e eeuw. In die tijd waren ze nog arbeiders van de graven van Lanzavecchia die in het kasteel op de heuvel woonden en het land en de omliggende boerderijen bezaten.
In 1874 slaagden Ludovico Baldi en zijn familie erin genoeg te sparen om een kleine wijngaard van de graven te kopen in het gebied van Balau op de zuidoostelijke helling van de heuvel. In de daaropvolgende jaren verwierven ze de andere gronden van de graven en sinds de jaren 1920 begonnen ze zelf wijn te produceren en bottelen. Vele jaren en generaties later is er veel veranderd, behalve de passie voor hun werk. Die is altijd even groot gebleven.
Zes generaties gepassioneerde wijnmakers
Gisella, Pierfranco en hun zoon Gabriele zijn trots op hun wijnen die ze maken in hun boerderij tussen Langhe en Monferrato, in het hart van de wijnstreek Piemonte.
Zonder hoogmoed, maar met de overtuiging trouwe en vastberaden beheerders te zijn van een land dat ze hebben ontvangen van de vorige zes generaties!
Maximale kwaliteit van inheemse druiven
De wijngaard wordt steeds zorgvuldig met de hand bewerkt en alleen gevinifieerd om de eigenschappen van de bodem en het microklimaat het beste tot zijn recht te laten komen. De wijnen veranderen dus van jaar tot jaar, in harmonie met de natuur eromheen.
Om deze resultaten te verkrijgen, geeft de familie Baldi de voorkeur aan spontane fermentaties zonder klaring of filtratie. Ze bewerken het land in biologische landbouw en gebruiken regenwater en zonnepanelen.