Le Maar

NIEUWERKERKEN - HASPENGOUW - BELGIË

Wijndomein Le Maar: wijn, kunst en innovatie

WHOO! Liefste genieter van een lekker glas wijn, Ik neem jullie mee naar de Belgische wijnstreek Haspengouw. Ontdek het verhaal van de gepassioneerde ondernemer Luc Heylands en proef zijn liefde voor de streek in de heerlijke wijnen van wijndomein Le Maar.

Uit liefde voor de streek startte Haspengouws ondernemer Luc Heylands in 2021 met zijn project op Wijndomein Le Maar. Via lokale partnerships en een artistieke insteek wil het domein de eigen streek en haar wijnbouw verder op de kaart zetten.

Ontdek de
wijnen uit
dit domein

UNIEKE WIJNGAARD

In hartje Nieuwerkerken vind je misschien wel de meest unieke wijngaard van ons land: Le Maar is aangeplant naar het kunstwerk Targets van Russisch kunstenaar en architect Aleksandr Konstantinov.

Net als in dat kunstwerk volgen de 32 rijen wijnstokken een cirkelvorm. Vanuit de lucht zie je Le Maar als doelwit of target. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal.

De noordelijke grens voor wijnbouw blijft steeds opschuiven, getuige daarvan de stijging van het aantal wijnbouwers in ons eigen belgenland. Op 15 jaar tijd gingen we van 80 naar meer dan 250 wijnbouwers. Als koele regio zijn we het sterkst in schuim- en witte wijnen, maar ook rode wijnen maken bij ons hun opmars.

WIJNBOUW EN KUNST ALS ODE AAN DE STREEK

Het artistieke accent wordt verder doorgetrokken in allerlei activiteiten: van unieke muzikale ervaringen tot internationale kunstenaars die gedurende enkele weken op het domein verblijven.

Hiermee wil Le Maar de schoonheid en rijkdom van de fruitstreek naar buiten brengen, en zo veel mogelijk mensen betrekken bij wat er zich in de wijngaard afspeelt.

EXPERIMENTEREN EN KENNIS DELEN

Daarnaast zet Le Maar ook innovatie en duurzaamheid centraal. Zo werden de 928 wijnstokken bijvoorbeeld aangeplant als potplanten van 2 jaar oud, waardoor er enkele maanden later al een eerste bescheiden oogst mogelijk was.

Het domein koos voor de resistente blauwe druivenrassen Merlot Khorus en Cabernet Cortis, die wat beter gedijen in ons klimaat. Spuiten wordt er tot een absoluut minimum beperkt, en alle werk in de wijngaard gebeurt manueel.

Als nieuwkomer in de wijnbouw probeert Le Maar veel te leren van de enorme expertise die aanwezig is bij andere fruitboeren, bij wijnbouwers en onderzoekers als PC Fruit en UHasselt. 

“Onze wijngaard heeft rijen in elke windrichting staan. Dat is interessant voor experimenteel onderzoek. We houden de waarden van elke rij apart bij, en delen onze data met onderzoekers van UHasselt en met PC Fruit. Alleen door samen te werken en inzichten te delen kunnen we immers de wijnbouw in Haspengouw groot maken.”

Luc Heylands

Le Maar brengt ambiance in het Belgische wijnlandschap: door experiment en beleving.

– Lucia

“De familie Heylands, met liefde voor hun streek.”

VIA SAMENWERKINGEN DE REGIO OP DE KAART ZETTEN

Naast de eigen wijnproductie brengt Le Maar ook wijnen uit in samenwerking met lokale partners. Zo is er onder andere een samenwerking met Hoenshof, en een met Wijnkasteel Schabroek waar de leerlingen van de Sint-Truidense Tuinbouwschool mee aan het roer staan.

António maakt ook overheerlijke charcuterie bij zijn topwijnen, een echte lokale ambachtsman 🙂

Video afspelen

Proef de unieke wijnen van wijndomein Le Maar

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Ontdek meer WHOOwine wijnmakers

CARCASSONNE – FRANKRIJK
NAVARRA – SPANJE
DÃO – PORTUGAL
MONFORTE D’ALBA – PIEMONTE – ITALIË
Scroll naar boven