5 interessante weetjes over de Barbera-druif

De Barbera-druif staat garant voor super lekkere, volle, fruitige en toegankelijke wijnen. Heb je vrienden op bezoek? Dan scoor je gegarandeerd met Barbera-wijn.

Deze druif werd geboren in Monferrato in Piemonte, de prachtige wijnstreek waar ik 5 jaar lang mocht wonen. Na 5 jaar proeven, ken ik deze druif natuurlijk door en door en stel ze heel graag aan jullie voor! 😉

Geboorteplaats

Monferrato – Piemonte – Italië. De beste Barbera wijnen worden gemaakt in Piemonte, maar de druif komt wereldwijd voor. Bijvoorbeeld in Chili en Australië dankzij haar bestendigheid tegen de warmte.

Betekenis naam

Waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse ‘barbis’, wat ‘baard’ betekent, een link naar het dons op de bladeren van deze druivenstokken.

Uiterlijk

De Barbera-druif is rond en intens blauw. Barbera is een zeer krachtige, aanpasbare wijnstok die op verschillende bodems kan groeien – van kalkhoudende klei tot kalksteen tot zand – en bestand is tegen warme klimaten. De van nature hoge zuurgraad van de druif betekent dat hij volledige rijpheid kan bereiken zonder slap te worden of uit balans te raken door alcohol.

Hoe smaakt de wijn

Barbera gemaakt zonder rijping in houten vaten smaakt licht en fruitig. Barbera gemaakt met rijping in barrique (kleine vaten van 225 liter) smaken vol, sappig, rond en fruitig. De tannines van de barrique vullen de van nature lage tannine en de hogere aciditeit van de Barbera perfect aan.

Barbera d’Asti-wijn gemaakt in en rond Asti en Monferrato is kruidiger en krachtiger dan zijn broertje Barbera d’Alba gemaakt rond de streek van Alba. Slechts een paar km van elkaar verwijderd, maar je proeft het verschil dankzij een andere bodem en andere hoogte.

Wat eten bij Barbera-wijn

Barbera-wijnen zijn echte allrounder wijnen dankzij hun zuren die de smaakbeleving fris houden en weinig tannines die in conflict gaan met bittere smaken. Heb je gasten thuis, dan scoor je met deze Barbera-wijn gegarandeerd!


Proef onze Barbera-wijnen

Meteen eens proeven? Ontdek heerlijke Barbera-wijn in de WHOOwine Shop.

DUEVini Baldi

  • Rond – Vol – Sappig
  • 60% Cabernet Sauvignon – 40% Barbera

Barbera d’Asti Superiore BALAUVini Baldi

  • Krachtig – Kruidig – Intens
  • 100% Barbera

Barbera d’Alba SuperioreFranco Conterno

  • Rond – Vol – Soepel
  • 100% Barbera

Wist je dat Barbera ook de Merlot van Italië genoemd wordt en de meest aangeplante druif van Piemonte is?

Abonneer je en ontvang

Abonneer je en ontvang mooie kortingen op alle wijnen

mooie kortingen

op alle wijnen

Scroll naar boven