Geboorteplaats
Monferrato – Piemonte – Italië. De beste Barbera wijnen worden gemaakt in Piemonte, maar de druif komt wereldwijd voor. Bijvoorbeeld in Chili en Australië dankzij haar bestendigheid tegen de warmte.
Betekenis naam
Waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse ‘barbis’, wat ‘baard’ betekent, een link naar het dons op de bladeren van deze druivenstokken.
Uiterlijk
De Barbera-druif is rond en intens blauw. Barbera is een zeer krachtige, aanpasbare wijnstok die op verschillende bodems kan groeien – van kalkhoudende klei tot kalksteen tot zand – en bestand is tegen warme klimaten. De van nature hoge zuurgraad van de druif betekent dat hij volledige rijpheid kan bereiken zonder slap te worden of uit balans te raken door alcohol.
Hoe smaakt de wijn
Barbera gemaakt zonder rijping in houten vaten smaakt licht en fruitig. Barbera gemaakt met rijping in barrique (kleine vaten van 225 liter) smaken vol, sappig, rond en fruitig. De tannines van de barrique vullen de van nature lage tannine en de hogere aciditeit van de Barbera perfect aan.
Barbera d’Asti-wijn gemaakt in en rond Asti en Monferrato is kruidiger en krachtiger dan zijn broertje Barbera d’Alba gemaakt rond de streek van Alba. Slechts een paar km van elkaar verwijderd, maar je proeft het verschil dankzij een andere bodem en andere hoogte.
Wat eten bij Barbera-wijn
Barbera-wijnen zijn echte allrounder wijnen dankzij hun zuren die de smaakbeleving fris houden en weinig tannines die in conflict gaan met bittere smaken. Heb je gasten thuis, dan scoor je met deze Barbera-wijn gegarandeerd!
Proef onze Barbera-wijnen
Meteen eens proeven? Ontdek heerlijke Barbera-wijn in de WHOOwine Shop.
- Rond – Vol – Sappig
- 60% Cabernet Sauvignon – 40% Barbera

- Krachtig – Kruidig – Intens
- 100% Barbera

- Rond – Vol – Soepel
- 100% Barbera
